Južni vetar

Filmska priča

Iako u svakom smislu izuzetno povoljan i potencijalno veoma isplativ, geostrateški položaj Srbije tokom istorije prouzrokovao je mnogo više negativnog za ljude koji su živeli na ovom prostoru. Tokom poslednjih par decenija, ovakav položaj uslovio je da se Srbija, „raskrsnica puteva“, i definitivno nađe na takozvanom „putu droge“, koji Bliski Istok spaja sa Evropom. Postoji bezbroj verzija na koji droga, najteža bolest savremenog društva, može da utiče na živote ljudi, kako onih direktno vezanih za nju, kriminalaca i zavisnika, tako i onih koji igrom slučaja bivaju upleteni u ovu „igru“. Film „Južni vetar“ želi da ispriča jednu od ovih verzija.

U životu Petra Maraša, mladog pripadnika beogradske automobilske mafije, stvari počinju da dobijaju smisao. Napušta roditeljski dom i sa dugogodišnjom devojkom Sofijom se useljava u svoj novi stan. Klan čiji je pripadnik, a kojim upravlja iskusni „Car“, dobro „radi“. Posao je uigran, novca ima dovoljno za sve, a policija im ne pravi probleme.

Sve će se to promeniti kada Maraš slučajno ukrade pogrešna kola.“Ovaj scenario je rezultat moje potrebe da na poučan način prenesem mlađim generacijama sve ono što sam kao klinac doživeo i preživeo odrastajući 90-ih godina na ulicama beogradskog naselja Mirijevo, okružen ekstremnim nasiljem i siromaštvom, u svetu bez heroja.Scenario je posvećen mojim preminulim drugovima i drugaricama, a moj junak govori u njihovo ime.”
Miloš Avramović

O filmu

„Južni vetar“ je uzbudljiva, realistična, priča o beogradskom podzemlju.

Inspirisana je autentičnim iskustvima ljudi koji su bili uključeni u kriminalne aktivnosti i oslikava suštinsku borbu između dobra i zla. To je poučna priča upućena mladima u Srbiji, ispričana kroz isprepletane sudbine njihovih vršnjaka, i svih onih koji su u želji za boljim životom napravili pogrešan izbor.

Ovaj specifičan filmski projekat okupio je tim mladih autora, a u pitanju su, iako po godinama mladi, već dokazani autori, svako u svojoj oblasti kinematografije, koji su ovom projektu pristupili sa velikim entuzijazmom i energijom.

U tome će nam pomoći i sjajna glumačka postava koju predvodi Miloš Biković, u glavnoj ulozi i ostatak ekipe: Miodrag Radonjić, Dragan Bjelogrlić, Nebojša Glogovac, Srđan “Žika” Todorović, Jovana Stojiljković, Miloš Timotijević, Bogdan Diklić, Aleksandar Berček, Jasna Đuričić …

Osim velikog bioskopskog potencijala koji film poseduje, nadamo se da će biti premijerno prikazan na nekom od najvećih svetskih festivala poput Kana, Berlina ili Venecije što bi doprinelo svetskom uspehu i svetskoj distribuciji filma.